Back to Back Issues Page
KMOB Advies, Issue #008 --- KMOB is jarig en trakteert
January 13, 2015
Dag,

Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier.

Jaargang 3, nr. 1
13 januari 2015

Abonneren op deze nieuwsbrief? Klik hier.


In dit nummer:

1) Publicatie en vervolgonderzoek succes in projectteams
2) KMOB LVSC geregistreerd Supervisor
3) KMOB is jarig en trakteert
4) Aanbieding


Publicatie en vervolgonderzoek succes in projectteams

In de nieuwsbrieven van 2014 heeft u kunnen lezen over de ontwikkelingsfasen van een (project)team. Ontwikkelingsfasen die leiden naar een helpend team. Dat is een team waarin wederzijds vertrouwen is gegroeid en de wederzijdse hulprelatie aanwezig is. Een helpend team is ook een team waarin de (project)leider het proces stuurt in het team. Hiermee bedoel ik de interactie in het team, in plaats van stuurt op de inhoud.

Een verhaal uit de praktijk

Het was het vijfde supervisiegesprek met een projectleider als onderdeel van zijn persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van zijn team. Het was een drukke week voor hem. Veel aspecten speelden in zijn project. Zijn agenda werd er door bepaald. Het supervisiegesprek was een rustmoment. Een moment van reflectie. Niet alleen op deze week. Maar vooral een reflectie op hoe hij in zijn job staat.

Ook in dit overleg kwamen we te spreken over zijn persoon en zijn team. Hij had een ervaring meegebracht. Een ervaring die hij recent in de praktijk had opgedaan. Al sprekend over deze ervaring werd het whiteboard aan de muur intensief gebruikt. Op dit bord tekende zich de situatie waar de projectleider zich in bevond steeds meer af. Er ontstond overzicht.

Hierop doorvragend ontstond er een intensief moment van persoonlijke inzicht. Een inzicht bij de projectleider. Dit inzicht kende twee zijden. Enerzijds de inhoudelijke betrokkenheid bij de projectleider met de drive om alles te willen weten. En anderzijds zijn wens om te overzien. Het overzien van het proces om te komen tot een besluit. De projectleider zat bij deze ervaring “gevangen” tussen zijn eigen droom en angst.

Met dit gesprek kreeg hij het inzicht. Hij werd zich ervan bewust. De tijd erna kon hij dit inzicht steeds meer gaan koppelen aan nieuwe ervaringen die hij opdeed. Zo werd hij zich bewust van zichzelf. Hij leerde loslaten en vertrouwen te geven. Hij leerde hiermee om het proces te overzien en ieder teamlid de verantwoording te geven die hij en zij verdient. De ontwikkeling van de projectleider hielp de teamleden hun eigen rol nog beter in te vullen en hier verantwoording voor te nemen.

Dit verhaal uit de praktijk illustreert de waarde van supervisie in een projectteam. Zowel de projectleider als ieder teamlid ontwikkelde zich persoonlijk, doordat de projectleider in staat was geweest om te reflecteren op hoe hij in de praktijk handelt. Hier kunt u de nieuwsbrieven over de ontwikkelingsfasen van een (project)team terugvinden.

Ik ben benieuwd wat u van deze nieuwsbrieven vind. Hebben ze u geholpen in uw dagelijks werk? Hebben de onderwerpen u geïnspireerd?

Stuur mij gerust een bericht met uw opmerkingen, suggesties voor verbeteringen.

Het beschrijven van de ontwikkelingsfasen uit het groepsontwikkelingsmodel (GO-model), gebaseerd op praktijkonderzoek, was de rode draad in de nieuwsbrieven van 2014.

Eerder schreef ik u dat in de tweede helft van 2014 KMOB een artikel over dit onderwerp publiceert. Deze publicatie is nog niet verschenen, maar komt in het voorjaar van 2015 uit. Via de website wordt u hiervan op de hoogte gehouden. Op deze pagina kunt u naam en e-mailadres achterlaten om er zeker van te zijn dat u deze publicatie niet mist.

De voorlopige titel van de publicatie luidt: “Succes in projectteams - Onderling betrokken teams door procesbegeleiding”.


KMOB LVSC geregistreerd Supervisor

In 2014 heeft Daniël Krouwel de opleiding tot Supervisor afgerond. In december 2014 is hij Landelijk LVSC geregistreerd supervisor geworden. Dit betekent dat hij – en hiermee KMOB – een gekwalificeerd en erkend supervisor is. U mag van hem hoogstaande kwaliteit verwachten in de begeleiding en ontwikkeling van mens, team, organisatie en projecten.

Via de volgende link kunt u meer lezen over waar de LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching) voor staat en welke hoogwaardige kwaliteit geleverd moet worden om geregistreerd te kunnen zijn:

https://www.lvsc.eu/landelijke-vereniging-voor-supervisie-en-coaching

Via de volgende link komt u direct bij het profiel van Daniël: https://www.lvsc.eu/users/dani-l-krouwel

Naast geregistreerd supervisor is Daniël ook LVSC geregistreerd registercoach.


KMOB is jarig en trakteert

Op 19 november 2007 is KMOB opgericht en bestond hiermee op 19 november 2014, 7 jaar! Ik schreef u al dat we dit niet onopgemerkt voorbijgaan laten gaan. KMOB trakteert.

KMOB geeft een reeks van drie supervisiegesprekken weg. Mail voor 5 februari 2015 uw antwoord op de onderstaande prijsvraag via het contactformulier.

Uit de op de vraag aansluitende antwoorden wordt een winnaar getrokken. In de volgende nieuwsbrief wordt de winnaar bekend gemaakt.

De prijsvraag luidt:

In de laatste nieuwsbrieven is het GO-model uitgebreid besproken. Kunt u een praktijkvoorbeeld geven waar toepassing van het GO-model tot verbetering in groepsontwikkeling en/of teamfunctioneren zou kunnen leiden?


Aanbieding

Ervaar nu zelf wat het GO-model voor u en uw team betekent. Als u voor 30 januari 2015 een kennismakingsgesprek aanvraagt, en u besluit om de ontwikkeling aan te gaan, ontvangt u de eerste twee gesprekken (en uiteraard ook de kennismaking), gratis.

Neem daarom direct contact met mij op voor een afspraak!

U kunt mij een e-mail sturen op dkrouwel@kmob.nl, een bericht sturen via het contactformulier en/of mobiel bereiken op 06 154 06 538.

Mijn wijze van werken kenmerkt zich door het verbinden van alle beschikbare kennis in het team, door in gesprek te gaan, vragen te stellen en door te vragen.

Op een zodanige manier door te vragen dat het onderscheidende vermogen van de teamleider, manager helder wordt voor dat specifieke project. Want vaak is een plan van aanpak te algemeen en niet onderscheidend. Het samen doorspreken van een plan is mijn aanpak. Hierdoor wordt de inhoud verrijkt en gedeeld. Waardoor verdieping van het plan van aanpak plaatsvindt.

Deze werkwijze komt deels uit de begeleidingskunde (supervisie en coaching). In de begeleidingskunde is het woorden geven aan wat je denkt, ervaart of ziet een vorm van expliciteren. Door te expliciteren, onder woorden te brengen, krijgen de gedachten en ervaringen betekenis en meer waarde.

Spreekt dit u aan?

Neem direct contact met mij op voor een afspraak! U kunt mij bereiken op het telefoonnummer 06 154 06 538.


Twitter

Wilt u regelmatig op de hoogte blijven van actualiteiten rondom management en organisatie? Volg mij dan via Twitter @DKrouwel


© 2015 management-probleem-oplossen.com

Wilt u informatie of voorbeelden uit deze nieuwsbrief gebruiken? Dat mag met bronvermelding, met verwijzing naar de website:
www.management-probleem-oplossen.com


Feedback

Heeft u vragen, opmerkingen, of suggesties voor deze nieuwsbrief of de website?

Ik hoor het graag!!

Welke informatie vindt u nuttig? Waar wilt u meer over weten? Vertel het me via het contactformulier op de website.

Als u deze nieuwsbrief informatief vindt, doe dan een collega of relatie en mij een plezier en stuur hem door.

Als u deze nieuwsbrief van een collega of relatie doorgestuurd hebt gekregen en als u de nieuwsbrief wilt blijven ontvangen, schrijf u dan hier in om u te abonneren.

Met vriendelijke groet,

Daniël Krouwel


KMOB Advies | Toon Beynenstraat 13 | 4112 JZ Beusichem | 06 - 154 06 538

www.kmob.nl

Back to Back Issues Page